Home » Proiect 2023-2024

Proiect 2023-2024

Programul Erasmus+ aduce idei inovative în învățământul rădăuțean

În perioada 30 octombrie – 5 noiembrie, un grup de 4 profesori de la Școala Gimnazială ,,Regina Elisabeta” din Rădăuți au avut oportunitatea excepțională de a participa la un cursul de formare cu titlul ,,Învățarea bazată pe proiecte” desfășurat în inima culturii și educației europene, la Paris de către Cappadocia education.

 Activitatea de formare face parte din proiectul Erasmus+ 2023-1-RO01-KA121-SCH-000130619, finanțat de Comisia Europeană.

Proiectul a adus împreună participanți din România și Bulgaria, oferind oportunitatea de a împărtăși experiențe și de a învăța unii de la alții. Cei 20 de reprezentanți din cele două țări au avut parte de o săptămână plină de sesiuni interactive, ateliere de lucru și prezentări de bune practici, în domeniul educațional, toate sub îndrumarea trainerului Iskra Nedelcheva. De asemenea, participanții au beneficiat de experiențe culturale inedite, având posibilitatea de a explora frumusețile Parisului și de a crea legături interculturale solide.

Cele patru cadre didactice participante, Nicoleta Berbeneciuc, coordonator de proiect, Maria Telișcă, Teișanu Ana-Maria și Iulia Ichim au avut ocazia să discute cu experți internaționali în domeniul educației și să identifice modalități eficiente de implementare a învățării bazate pe proiecte în contextul specific al școlii în care își desfășoară activitatea. 

Cursanții s-au familiarizat cu cele mai noi platforme educaționale care oferă instrumente inovatoare pentru optimizarea procesului instructiv-educativ. Instruirea bazată pe proiecte este o abordare educațională concepută pentru a oferi educabililor oportunitatea de a dezvolta cunoștințe și abilități prin proiecte captivante, stabilite în jurul persoanelor și problemelor cu care elevii se pot confrunta în viața cotidiană. Totodată, această metodă folosește abilitățile sec.XXI precum gândirea critică, creativitatea, comunicarea și colaborarea.

,,Programul Erasmus+ reprezintă o poartă către oportunități de formare extraordinare care pot transforma radical modul de abordare a educației în școală. Cursul de formare de la Paris a fost o experiență revelatoare și ne-a oferit perspective noi și instrumente practice ce pot aduce schimbări pozitive în modul în care educația este livrată în școala noastră. Prin astfel de proiecte, Erasmus+ continuă să joace un rol esențial în creșterea calității educației și în consolidarea unor legături culturale între țările participante” a declarat coordonatorul de proiect, d-na Berbeneciuc Nicoleta.